Co je to smaltování?

Smaltovani_Uvodni_fotka

Smaltové barvy se používají při barvení odznáčků. Oživí ho, dají mu hloubku a originální vzhled.
 Brože v mé nabídce najdete ve dvou provedeních – s měkkým smaltem a s imitací tvrdého smaltu.
 Jaký je mezi nimi rozdíl a proč se cenově liší? To se dozvíte v tomto krátkém článku.

 

 Ukázka měkkého smaltování

Měkké smaltování

Měkký smalt poznáte na první pohled, reliéf motivu vždy vystupuje o trošku výš, než je samotná barva (ta se jeví jako lehce zapadlá).

Tento typ smaltu je v dnešní době velmi oblíbený, protože nabízí širokou paletu barev a díky snazšímu zpracování je proces výroby odznáčku o trochu kratší a ve výsledku i levnější.

Nevýhodou ale může být menší odolnost barev vůči poškrábání – zde je důležitá pravidelná péče o brož a její správné skladování. Proto jsem si pro vás připravila článek spolu s návodem na čištění „Péče o odznáčky“.

 

 

 

  

 

Ukázka tvrdého smaltování

Tvrdé smaltování

Tvrdý smalt, případně jeho imitace, je ve výsledku povrchově tvrdší a odolnější, vydrží v řádu desítek let při správném zacházení a skladování.

Tvrdé smaltování dobře poznáte pohmatem. Když odznáček přejedete prstem, ucítíte, že je reliéf i barva skoro v jedné rovině. Vizuálně se vám brož může jevit lesklejší než u měkkého smaltování, protože je během výroby důkladně leštěna.

Nevýhodou tvrdého smaltu je omezená paleta barev a vyšší výrobní, tudíž i prodejní, cena. Avšak pár korunek navíc se vám vrátí v prodloužené životnosti a zvýšené odolnosti odznáčku.

Zpět do obchodu